Meslek Seçimi ve Kariyer Planlama

MESLEK SEÇİMİ ve KARİYER PLANLAMA

Anne – Babalar çocuklarını tanıyorlar mı? Çocuklarının meslek seçimi ve kariyer planlamasında onlara yardımcı olma konusunda ne kadar yeterliler?

  • Çocuklarının kişilik yapısı, ilgileri ve yeteneklerine göre doğru değerlendirme ve yönlendirme yapabiliyorlar mı?

Eğitmenlerin emekleri hedefe ulaşıyor mu?

  • Öğrencilerinin meslek seçimi ve kariyer planlama konusundaki sorularını ne kadar cevaplayabiliyorlar
  • Öğrencilerini meslek seçimi ve kariyer planlama konusunda yönlendirirken sahip oldukları araç ve yöntemler eğitmenlere ne kadar yardımcı oluyor?

Öğrenciler meslek değil, yaşam seçtiklerini ne kadar biliyorlar?

  • Nasıl bir kariyer istediklerini biliyorlar mı?
  • Meslek seçimi konusunda tavsiye ve yönlendirilmeye mi ihtiyaçları var?
  • Kariyer yollarında onları bekleyen bir sonraki adımı belirlemek mi istiyorlar?
  • Meslek seçimlerinde karar verme süreçleri nasıl oldu?

Ör: “annem eczacı olduğu için ben de eczacı oldum”, “işletme son zamanlarda çok popüler bir bölüm olduğu için işletme seçtim” , “ ailem avukat olmamı istedi”, “bu meslekte maddi olanakların yüksek olacağını düşünüyorum”.

  • İstemiş oldukları ve ilgi duydukları meslek için yetenekleri ve kişilik özellikleri uygun mu?
  • Yetenekleri, kişilik özellikleri ve ilgileri doğrultusunda bir meslek seçimi yapmadıkları takdirde ne tür sonuçlarla karşı karşıya gelebileceklerini biliyorlar mı?
  • Kişinin tüm hayatı üzerinde etkisi olacak mesleğini belirlemesinin ilk adımı olan lise birinci sınıftaki alan seçimi sürecinde yetenek, kişilik özellikleri ve ilgi alanlarının belirlenmesinin önemini biliyorlar mı?

Çevrenizde, aynı eğitime ve bilgi birikimine sahip olduğu halde diğer kişilere oranla kariyerinde yükselemeyen kişiler var mı?

Bunun nedeni dış etkenler ve kişinin karşısına çıkan fırsatlar olabileceği gibi yanlış meslek seçimi gibi bir iç etken de olabilir.

Bireyin tüm yaşam biçimini yönlendirecek olan meslek seçiminin önemini, bireyin profesyonel iş hayatına adım atmadan farkına varmasının bireysel mutluluğuna doğrudan etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla, bireyin çalışma hayatında ve özel hayatında mutlu olmasının, yani iyi bir kariyer elde etmesinin ilk adımı bireyin yetkinliklerine uygun meslek seçimi yapmış olmasıdır.

Peki, birey için doğru meslek nedir? Nasıl belirlenir?

Birey meslek seçimi yaparken kendine şu soruları sormalıdır;
1. Neler yapabilirim?
2. Neleri yapmaktan keyif alırım?
3. Nasıl bir kişilik yapısına sahibim?

Bireyin meslek seçmeden önce bu üç sorunun cevabını net bir şekilde belirlemesi gerekmektedir.

Bu üç faktör göz önünde bulundurulmadan yapılan bir meslek seçiminin hem bireye hem de bireyin çalışmakta olduğu işletmeye olumsuz etkileri olacaktır.

İşletme adına oluşabilecek olumsuzluklar:

  • İşe devamda aksaklıklar
  • İsteksiz bir tutum içerisinde çalışmak
  • Maksimum düzeyde verimli olamamak

İşletme ve dolayısıyla birey için oluşabilecek olumsuz sonuçlar bir kısır döngü gibidir.

Bireyin işe devamsızlık yapmasından kaynaklanan olumsuzlukların bireye yansıtılması ve motivasyonunun düşmesi, bireyin isteksiz bir tutum içerisinde çalışmasından dolayı sadece işi tamamlamak ve sorumluluktan kurtulma amacı içerisinde olması ve performansının ve beklenen seviyenin altında kalitede iş yapması, bireyin tamamlamış olduğu çalışmalar yöneticileri tarafından verimli bulunmadığı için başarısız veya yetersiz olarak tanımlanabilme gibi durumların ortaya çıkması olasıdır.

 

ÇÖZÜM ÖNERİMİZ: MARMARA DANIŞMANLIK MESLEK SEÇİMİ ve KARİYER DANIŞMANLIĞI ÖLÇÜM ARAÇLARI

Uygulama

Marmara Danışmanlık Meslek Seçimi ve Kariyer Danışmanlığı Ölçme- Değerlendirme Araçlarının amacı; kişiye güçlü yönleri, ilgileri ve yetenekleri hakkında farkındalık kazandırmak ve kişinin bu yetkinliklerini değerlendirerek kariyer planlaması yaparken istemekte olduğu meslek için uygun olup olmadığı konusunda yol gösterici olmaktır.

İyi planlanmış ve iyi organize edilmiş kariyer danışmanlığı hizmetlerinin rolü gittikçe daha da önemli hale gelmektedir. Doğru planlanmış bir eğitimin sonuçları hem çalışanları hem de işverenleri birçok açıdan büyük ölçüde etkilemektedir. Kişinin ilgileri, kişilik yapısı ve yeteneklerine göre seçilmiş bir eğitim planı, kişinin hem iş hayatındaki performansı ve verimliliğini hem de işteki mutluluğunu ve tatmin olma seviyesini etkilemektedir. Mutlu ve tatmin olan çalışan verimli ve yüksek kalitede işgücünü doğuracaktır.

Bu sebep-sonuç ilişkisinden yola çıkarak birçok aile doğru işte doğru kişinin önemini bilerek kariyer danışmanlığı konusunda yardım almaktadır.

Özellikle bilinçli anne ve babalar; lise çağındaki çocuklarının alan seçimi aşamasında ve lise son sınıfında meslek seçimi kısmında çocuklarının mutlu ve verimli bir iş hayatı geçirmelerini istedikleri için çocuklarına yol gösterecek çeşitli çözümler aramaktadırlar.

Merkezimizde kullanmakta olduğumuz bilgisayar destekli, güçlü bir ölçme-değerlendirme sistemi olan Viyana Test Sistemi’nde; zeka yapısı(sözel-sayısal), kişilik yapısı, ilgiler ve motivasyon gibi kariyer seçiminde önemli rol oynayan faktörlerin belirlenmesi ve kişinin bu doğrultuda yönlendirilmesi için tasarlanmış özel testler bulunmaktadır.
Bu ölçüm araçları aracılığıyla yanlış meslek seçiminden kaynaklanan zaman, emek, mesleki tatminsizlik ve maddi kayıpların en aza indirilmesi hedeflenmektedir.

Kimler katılmalı?

Kariyer danışmanlığına ihtiyacı olan kişiler. Özellikle lise ikinci sınıf (10. Sınıf) sonunda alan seçimi yapacak öğrenciler ve lise son sınıfta (12. Sınıf) seçmiş oldukları alanda bulunan mesleklerden birini seçecek öğrenciler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir